Basil, selasih Thai, atau selasih manis, adalah nama biasa
bagi herba masakan Ocimum basilicum daripada
keluarga Lamiaceae (mints). Iannya juga dikenali sebagai Wort Saint Joseph di beberapa negara-negara Inggeris.
Selasih biasanya digunakan segar dalam resipi masakan. Herba
segar boleh disimpan untuk masa yang singkat dalam beg plastik di dalam peti
sejuk, atau boleh dicelur dengan cepat dalam air mendidih sebelum disimpan
dalam peti sejuk. Basil adalah salah satu bahan utama dalam maskan pesto di
Itali dan beberapa resipi masakan Thailand.
Jenis yang paling
biasa digunakan adalah "Genovese", "Ungu Ruffles",
"Mammoth", "Cinnamon", "Lemon",
"Globe", dan "Blue Afrika". Orang Cina juga menggunakan selasih
segar atau kering dalam sup dan makanan lain. Di Taiwan, orang menambah selasih
segar dalam sup. Mereka juga makan ayam goreng dengan daun selasih goreng. Di Negara kita biasa biji selasih menjadi
pelengkap kepada minuman sirap atau sirap bandung. Basil digunakan untuk
ciri-ciri perubatan dalam Ayurveda.
Faedah Kesihatan
Perlindungan DNA dan Anti-Bakteria
Susunan unik komponen-komponen aktif yang dipanggil
flavonoid yang ditemui pada selasih memberi perlindungan pada tahap sel.
Orientin dan vicenin dua flavonoid larut air dalam selasih terbukti ada
kepentingan, dan dalam kajian ke atas sel-sel darah putih manusia; komponen selasih
melindungi struktur sel dan kromosom daripada sinaran dan kerosakan berasaskan
oksigen.
Di samping itu, selasih jugs memberi perlindungan terhadap pertumbuhan
bakteria yang tidak diingini. Ciri-ciri anti-bakteria selasih mengandungi
estragole, linalool, cineole, eugenol, sabinena, myrcene dan limonene. Kajian
makmal menunjukkan keberkesanan selasih dalam menyekat pertumbuhan banyak bakteria,
termasuk: Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus, Escherichia coli O:
157: H7, Yersinia enterocolitica, dan Pseudomonas aeruginosa.
Minyak pati selasih, yang diperolehi daripada daun, telah
menunjukkan keupayaan untuk menghalang beberapa spesies bakteria patogenik yang
telah menjadi tahan kepada ubat-ubatan antibiotik yang biasa digunakan. Dalam
satu kajian yang disiarkan dalam isu Julai 2003 Jurnal Kaedah Mikrobiologi,
minyak pati selasih didapati menghalang bakteria dari genus Staphylococcus,
Enterococcus dan Pseudomonas, Kebanyakan bacteria ini semakain meluas dan sukar
dikawal kerana ianya telah rintang ubat-ubatan antibiotik. (8 September 2003)
Kajian yang disiarkan dalam isu Februari 2004 Makanan
Mikrobiologi, telah menunjukkan bahawa hasil ujian selasih dan minyak thyme terhadap
bilangan Shigella, satu bakteria berjangkit yang mencetuskan cirit-birit dan
boleh menyebabkan kerosakan usus besar, telah berjaya menyekat ancamanya. Selasih dan thyme disarankan
agar dimasukkan ke dalam resipi makanan yang tidak dimasak seperti salad. Ianya
bukan sahaja menambah perisa tetapi berguna bagi menjamin makanan yang di makan
lebih selamat dimakan. (25 Mac 2004)
Rujukan:
Tiada ulasan:
Catat Ulasan